Ristisanatehtävä – Scrabblen edeltäjä – mistä se on saanut alkunsa? Mikä on sen tarina?

Scrabblen esihistoria. Mistä Scrabblen sanojen järjestäminen sai alkunsa? Scrabblen ja sanaristikon historia.

Tarkasteltaessa Scrabblen maailmanlaajuista suosiota on vaikea unohtaa sen todellista alkuperää. Se on tietysti ristisanatehtävä. Sanapeli, jossa tehtävänä on kirjoittaa aiemmin arvatut sanat oikeisiin paikkoihin.

Ristisanatehtävän määritteleminen kuulostaa tässä vaiheessa melkein naurettavalta. Loppujen lopuksi jokainen meistä tietää, mikä on ristisanatehtävä. Aivan kuten tiedämme mitä Scrabble on. Mutta näin ei aina ole ollut. Mikä on suositun ristisanatehtävän alkuperä ja siten myös Scrabblen alkuperä? Tarkastelkaamme sen historiaa.

Scrabble vuosien takaa

Kun tarkastellaan sanojen järjestelemisen syntyä, voimme palata 1700- ja 1900-lukujen vaihteeseen. Ensimmäiset tämän tyyppiset sanatehtävät ilmestyivät noin vuonna 1795. Ne olivat kuitenkin paljon yksinkertaisempia ja perustuivat vain sanojen rakentamiseen siten, että ne sopivat sekä pysty- että vaakasuoraan.

Itse sanan “ristisanatehtävä” alkuperä on kirjattu vuonna 1862. Tällöin se ilmestyi lapsille tarkoitetussa amerikkalaisessa aikakausilehdessä “Our Young Folks”. Sanan muoto oli kuitenkin hieman erilainen kuin nykyaikainen (“word-cross” eikä “crossword” kuten nykyään)

Historiallisesti siis se rajoittui usein lapsille tarkoitettuihin kirjoihin tai aikakauslehtiin. Tällä ei ollut juurikaan paljon tekemistä Scrabblen monimutkaisuuden kanssa.

1900-luku – todellinen alku

Ristisanatehtävä, sellaisena kuin tunnemme sen nyt, ilmestyi ensimmäisen kerran vasta vuonna 1913. Se ilmestyi “New York World” -lehdessä Arthur Wynnen teoksena. Tätä englantilaista toimittajaa pidetään siksi ristisanatehtävän todellisena keksijänä.

Tämä sanomalehti on vastuussa myös englanninkielisen sanan “crossword” (josta suomenkielinen sana “ristisanatehtävä” sai alkunsa) lopullisesta muodosta.

Ristisanatehtävästä Scrabbleen

Seuraavien vuosien aikana ristisanatehtäviä alettiin julkaista aikakauslehdissä. 1920-luvulle mennessä se oli jo alkanut olla erikoinen ilmiö, jota kommentoitiin ja siitä keskusteltiin mielellään sanomalehden lukijoiden keskuudessa. Alkoivat ilmestyä myös wnsimmäiset kirjat, jotka olivat täynnä ristisanatehtäviä.

Englanninkielinen termi “crossword” päätyi Oxfordin sanakirjaan vuonna 1933. Tämä tapahtui kaksi vuotta sen jälkeen, kun New Yorkin arkkitehti Mosher Butts keksi Scrabble-pelin. Hän kutsui sitä tällöin nimellä “criss-cross” myös epäilemättä ristisanatehtävän nimen innoittamana.

Scrabble ilman ristisanatehtävää? Mahdotonta

Joten ei voida kieltää sitä, että Scrabblen alkuperä liittyy erottamattomasti ristisanatehtävään. Kiehtovaa on, kuinka tämä suosittu lautapeli suunniteltiin pian ristisatehtävien suosioontulon jälkeen. Tämä vaikuttaa kertovan jotain sen luontaisesta mahdollisuudesta kiehtoa yleisöä ja saada heidät suunnittelemaan omat sanapulmansa.

Nykyään sekä ristisanatehtävät että Scrabble ovat edelleen suosituimpia ja samalla yksinkertaisimpia sanaharrastuksia. Kun katsotaan menneisyyteen, ei ole vaikeaa saada vaikutelmaa, että niiden historia ei ole niin vanha kuin miltä se saattaa tuntua. Yksi asia on kuitenkin varma – ne pysyvät varmasti kanssamme pitkään.

Alla on luettelo muilla kielillä olevista scrabble-sivustoista, jotka saattavat kiinnostaa sinua.

https://scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es